Knars- en sportbitjes

Knars- en sportbitjes

Naast de specialistische behandelingen maakt Maxim Clinic ook diverse knars- en sportbitjes. Daarnaast maken wij ook retentiebitjes. Om bij ons een bitje te laten maken is geen verwijzing nodig, u kunt gewoon contact opnemen met de praktijk.

Op deze pagina vind u informatie betreft:

 
Maxim Clinic Knars- en sportbitjes

Sportbitjes

Bij Maxim Clinic kunt u terecht voor het laten maken van sportbitjes. Door uw bitje bij ons te laten maken krijgt u een bitje op maat. Het is belangrijk uw tanden zo goed mogelijk te beschermen tegen elke soort impact. De op maat gemaakte sportbitjes zorgen voor maximale bescherming. Daarnaast helpen bitjes die goed zitten voor meer gemak en een fijnere ademhaling.  

Sportbitjes worden veelal gebruikt bij sporten als rugby, ijshockey, honkbal, boksen en andere vechtsporten. Bij sommige sporten is het zelfs verplicht een sportbitje te gebruiken.

Knarsbitjes

Tandenknarsen en tandenklemmen (ook wel bruxisme genoemd) komt bij veel mensen voor. Het knarsen en klemmen gebeurt vaak onbewust tijdens uw slaap. Daarnaast kan het ook voorkomen dat het wel bewust gebeurt in bijvoorbeeld bepaalde stresssituaties. Tandenknarsen is het hevig over elkaar heen schuiven van de boven- en onderkaak. Dit kan voor slijtage van de tanden en kiezen zorgen. Daarnaast kan het zelfs op den duur losse tanden en kiezen veroorzaken. Ook kunnen er kaakgewrichtsklachten ontstaan doordat de kaken hevig over elkaar heen schuiven. Het is dus belangrijk deze klachten te verhelpen of de problemen te voorkomen door tijdig een tandarts te raadplegen. Maxim Clinic helpt u bij het aanschaffen van een goed knarsbitje. Dit bitje wordt ook wel een splint of opbeetplaat genoemd.

Enkele symptomen van bruxisme:

  • Gevoelige tanden
  • Kaakklachten, zoals kaakspierpijn
  • Hoofdpijn
  • Kaakgewrichtsklachten

Retentiebitjes

Zodra uw beugel is verwijderd blijft het belangrijk dat uw tanden recht blijven staan en niet terug groeien naar hun oude positie. Hiervoor worden retentiebitjes gebruikt. 

Enkele voorbeelden van retentiebitjes zijn:

  • Spalkje
  • OIR
  • Retentieplaat

Bitjes | FAQ

Onderstaand hebben wij voor uw gemak enkele veel gestelde vragen beantwoord:

Ik knars, maar heb er geen last van. Is een knarsbitje dan wel noodzakelijk?

Tandenknarsen en tandenklemmen gebeurt vaak zonder dat u het doorheeft. Dit neemt niet weg dat er gebitslijtage plaatsvindt. Het knarsen en klemmen gebeurt namelijk met een grote kracht. Ook al ervaart u dus geen problemen is het wel verstandig een knarsbitje aan te schaffen om (ernstige) problemen in de toekomst te voorkomen.

Wanneer moet ik een knarsbitje dragen?

In principe moet u het bitje dragen wanneer u normaliter knarst of klemt. Veelal is dit tijdens de slaap, waardoor het bitje gedurende de nacht in uw mond zit.

Ik slaap minder slecht door het knarsbitje, hoort dit?

Zodra u recentelijk gebruik maakt van een knarsbitje kan het voorkomen dat u hier nog aan moet wennen. Vaak duurt het wennen circa 5 dagen. Het bitje moet in ieder gevoel goed aansluiten op uw tanden en kiezen zodat het fijner voelt en het een optimale werking heeft. Indien er veranderingen zijn in uw gebit, bijvoorbeeld een nieuwe kroon, brug of vulling is het handig om bij de tandarts te laten controleren of het bitje nog goed past.

Kan ik een sportbitje kopen bij een sportzaak?

Sportbitjes worden ook in sommige sportzaken verkocht. Het verschil is dat deze sportbitjes van ander materiaal zijn gemaakt en niet op maat zijn voor uw specifieke gebit. Een op maat gemaakte sportbitje zorgt voor een maximale bescherming, meer gemak en een fijnere ademhaling.