Orthodontie

Orthodontie

Orthodontie is een specialiteit van de tandheelkunde die zich bezighoudt met de diagnose, preventie en correctie van tanden en kaken. Het richt zich ook op het uitlijnen van bijtpatronen en het aanpassen van de gezichtsgroei; ook wel dentofaciale orthopedie genoemd. Ook de ontwikkeling van spraak, tongpersen of slissen, kan hierdoor beïnvloed worden. Bij Maxim Clinic kunnen wij een orthodontie intake afspraak op korte termijn aanbieden.

Op deze webpagina kunt u informatie vinden over veel gestelde onderwerpen:

Maxim Clinic Verwijspraktijk Orthodontie behandelkamer

Abnormale uitlijning van de tanden en kaken komt vaak voor. Het behandeltraject hiervoor kan enkele maanden tot soms enkele jaren duren. De behandelingen omvatten vaak het gebruik van beugels en andere apparaten om de tanden en kaken langzaam van positie te veranderen. Het behandeltraject wordt meestal gestart voordat iemand volwassen is, gezien botten bij minderjarigen gemakkelijker van positie veranderd kunnen worden.

Bij Maxim Clinic hebben wij een breed assortiment aan orthodontische apparatuur, waardoor voor iedere situatie een individueel behandelplan kan worden vastgesteld.

 

Orthodontie | Kinderen

Redenen om een beugel te nemen kunnen factoren zijn als een gebit die niet goed in elkaar valt, tanden die scheef staan, kaken die niet goed ontwikkelen of om de tanden en uw lach er mooier uit te laten zien en met zelfvertrouwen te spreken. Deze factoren kunnen vaak verholpen worden met behulp van een beugel. U zult mooie en functioneel rechte tanden krijgen en u zult minder tandheelkundige problemen in de toekomst ervaren. Dit alles resulteert bij de meeste mensen zelfs in een verhoging van zelfvertrouwen! Bij Maxim Clinic hebben wij voor orthodontie ook avondopeningen. Hierdoor kunnen de maandelijkse controles zoveel mogelijk na schooltijden ingepland worden, waardoor uw kind geen belangrijke lessen mist.

Maxim Clinic Verwijspraktijk Orthodontie

Orthodontie | Volwassenen

Het dragen van een beugel past tegenwoordig prima in het straatbeeld. Veel volwassen willen tegenwoordig een mooi en praktisch gebit om bijvoorbeeld het zelfvertrouwen te verhogen, een mooiere glimlach te krijgen of om problemen van het heden of in de toekomst te voorkomen. Volwassenen nemen vaak geen beugels vanwege esthetische redenen. Door het breed assortiment van beugels, met onder andere doorzichtige beugels, kunnen wij ervoor zorgen dat u zelfverzekerd met een beugel over straat loopt.

Maxim Clinic Verwijspraktijk Slotjesbeugel

Orthodontie | Soorten Beugels

Op zoek naar professionele orthodontie Rotterdam? Maxim Clinic beschikt over ervaren orthodontisten en diverse soorten beugels. Het ligt aan de situatie van de patiënt welke beugel mogelijk is en het meest geschikt is. Onze behandelaren adviseren welke beugel het beste resultaat geeft voor uw persoonlijke situatie en houden hierbij rekening met uw wensen. Voorbeelden van beugels zijn:

 • Vaste beugels | een slotjesbeugel
 • Uitneembare beugels | een plaatbeugel, Myobrace of een buitenboordbeugel
 • Retentiebeugels | een spalkje, OIR of een retentieplaat
 • Beugels voor volwassenen | Invisalign, keramische brackets of de standaard slotjesbeugel

Wat is Invisalign?

Invisalign bestaat uit doorzichtige bitjes. Deze bitjes schuift u over uw tanden en kiezen, waardoor deze nauwelijks te zien zijn door mensen in uw omgeving. Om de 7 tot 10 dagen doet u een nieuw setje bitjes in om de tanden in de juiste positie te krijgen. Alhoewel deze beugel voornamelijk bij volwassenen wordt toegepast kan het ook worden gebruikt bij jongeren. Met deze methode zijn sinds 1998 al meer dan 5 miljoen Invisalign behandelingen succesvol uitgevoerd!

Maxim Clinic Verwijspraktijk Invisalign

Voordelen Invisalign:

 • Onzichtbare beugel. Het is nauwelijks zichtbaar dat u een beugel draagt.
 • Uitneembare bitjes. U hoeft uw eet- en drinkpatroon niet aan te passen. Tijdens het eten kunt u de bitjes uitdoen, zodat er geen etensrestanten achterblijven. 
 • Minder druk op uw gebit dan een slotjesbeugel. De beugel wordt in vergelijk tot de slotjesbeugel als pijnloos ervaren. Om de 7 tot 10 dagen doet u een nieuw setje bitjes in. 
 • Goede mondhygiëne is juist goed mogelijk, omdat de hoesjes van de Invisalign uitkunnen waardoor u goed uw tanden kunt poetsen en flossen.
 • Minder kans op witte vlekjes op uw tanden, omdat er geen slotjes worden geplaatst. 
 • Belangrijke afspraak? Met de Invisalign kunt u dit bitje gemakkelijk even uitdoen.
 • In een overzichtelijke periode kunt u weer stralend lachen. Uw tanden corrigeren met deze snelle beugel was nog nooit zo comfortabel.

Orthodontie | Preventie

Een goede mondhygiëne is altijd erg belangrijk. Bij beugels kunnen voedselresten sneller en vaker achterblijven. Hierdoor kan de mondgezondheid achteruitgaan en tandvleesproblemen of gaatjes veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een goede mondhygiëne te onderhouden; met behulp van de aanbevolen dagelijkse reinigingen.


Uit ervaring hebben wij geleerd dat een goede mondhygiëne niet altijd even makkelijk te onderhouden is. Hierom leggen wij tijdens de maandelijkse controle extra focus op het onderhouden van een goede mondhygiëne. Met behulp van voorlichting, instructies, tips en bijsturing wanneer nodig streven wij ernaar om samen een goede mondgezondheid te verkrijgen en onderhouden.

Orthodontie | Kosten en Vergoedingen

De kosten van beugels worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, ook niet bij jongeren tot 18 jaar. Uitsluitend bij een aanvullende zorgverzekering van één van de ouders maken kinderen aanspraak op een vergoeding. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de verzekering van de ouders. De kosten worden voorafgaand aan de behandeling uitgebreid met u besproken waarnaar wij samen kunnen kijken naar de vergoedingen. Ook is het mogelijk om eerst contact op te nemen met uw eigen zorgverzekeraar om geïnformeerd te worden of u recht heeft op een vergoeding en hoeveel dit zou zijn. Bij vragen of voor meer informatie kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen of via het contactformulier.