Lachgas

Lachgas

Lachgas kan helpen tandheelkundige behandelingen rustig en kalm te ondergaan. Het is een vorm van sedatie waarbij u volledig bij bewustzijn blijft. U kunt alles nog zien en horen, maar de ‘scherpe randjes’ zijn eraf. Lachgas wordt door bijna iedereen als prettig ervaren.

Lachgassedatie is vooral bedoeld voor het kalmerende effect. Daarnaast neemt het een deel van de pijn weg. Bij sommige tandheelkundige behandelingen is een extra plaatselijke verdoving noodzakelijk. Het lachgas zorgt ervoor dat u het toedienen van de plaatselijke verdoving (de prik) nauwelijks zult voelen. Tijdens de behandeling zal lachgas toegediend worden, waarna de behandeling uitgevoerd zal worden. Aan het eind van de behandeling wordt door middel van zuurstof de lachgas effecten weggehaald, zodat u compleet als uzelf de praktijk kan verlaten.

Bij Maxim werken behandelaars die speciaal zijn opgeleid om te werken met lachgas. Hun behandelwijze kenmerkt zich als ontspannen en rustig, in een zo prettig mogelijke omgeving.

Lachgas | Hoe werkt het?

U krijgt het lachgas toegediend via een neuskapje, waardoor u gewoon in- en uitademt. Via het neusmasker wordt eerst zuivere zuurstof gegeven. Daarna wordt er stapje voor stapje steeds meer lachgas toegediend. Na enkele minuten krijgt u hierdoor een ontspannen en aangenaam gevoel. U maakt de behandeling wel bewust mee, maar u bent veel meer ontspannen dan wanneer u zonder lachgas op de tandartsstoel ligt.

U wordt tijdens de behandeling goed in de gaten gehouden. Dit doen we onder andere door middel van een klemmetje op uw vinger, waarmee we uw hartslag en de zuurstofverzadiging van uw lichaam controleren.

Maxim Clinic Verwijskliniek Lachgasbehandeling

Lachgas | Voor wie is het bedoeld?

De lachgasbehandeling is speciaal bedoeld voor kinderen (vanaf 6 jaar), angstige patiënten, patiënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, patiënten met een verhoogde kokhals/braakneiging of patiënten met astma.

Maxim Clinic Verwijskliniek Lachgas bij kinderen

Lachgas | Wat is het effect?

Lachgas heeft snel effect. Bij de optimale dosering voelen uw ledematen vaak zwaar aan. Het kan voorkomen dat u een beetje gaat zweten op het voorhoofd of bovenlip, uw handen voelt tintelen of dat uw lippen gevoelloos worden. Daarnaast verliest u het gevoel van tijd, zodat de behandeling veel sneller lijkt te gaan. Soms kan het voorkomen dat u alles scherper hoort. Dit allen geeft echter geen negatief gevoel.

Lachgas | Nadelen lachgas tandarts?

Veel patiënten zijn onbekend met lachgassedatie en willen weten of er mogelijke nadelige bijwerkingen zijn. Het kan voor u verstandig zijn om een behandeling te doorlopen met het gebruik van lachgassedatie. In sommige landen en bij sommige instanties zijn er nadelige bijwerkingen. Echter zorgt de tandarts bij Maxim Clinic ervoor dat u na de behandeling enkele minuten alleen zuurstof toegediend krijgt via het masker. Het lachgas ‘spoelt’ daarmee uit uw lichaam en u voelt zich al snel weer normaal. U wordt wel geadviseerd een kwartiertje rust te nemen in de wachtkamer voordat u weer aan het verkeer deelneemt. Door na de behandeling de zuurstof toe te dienen hoeft u zich dus geen zorgen te maken over nadelige bijwerkingen van de lachgas.

Maxim Clinic Verwijskliniek Lachgas sedatie

Lachgas | Wordt het vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden helaas de kosten voor toediening van lachgas niet. Wel is het soms mogelijk dit bij de zorgverzekering aan te vragen. Wij kunnen dan een zogenaamde lachgasverklaring maken, waarna de zorgverzekering bepaalt of hij deze aanvraag wel of niet honoreert. Mocht het nodig zijn, dan kunnen wij personen helpen bij het aanvragen van deze verklaring.

Wilt u meer informatie betreft behandelingen met behulp van lachgassedatie? Neemt u dan gerust met ons contact op.

 

Geen lachgas, maar narcose

In uitzonderlijke gevallen is een behandeling onder narcose aangewezen. Wij werken samen met een tandheelkundige praktijk die onder narcose kinderen kan behandelen. Op onze interne doorverwijzing krijgt u samen met uw kind een gesprek met de narcose consultant en kan de machtiging worden aangevraagd. De minimum leeftijd is 3 jaar. Vaak wordt in 1 keer de gehele benodigde tandheelkundige behandeling uitgevoerd. Wij kunnen hier u alles over vertellen.